Augmentations: The human Re-evolution

Wat is human augmentation?

Als we spreken van Human augmentation of human performance enhancement dan hebben we het over het aanpassen, het verbeteren of upgraden van het menselijk lichaam. Met als doel ofwel het herstellen van verloren functionaliteit of het verbeteren van de mens in zijn geheel.

Op zich is dit een zeer brede noemer om alles te omvatten, daarom gaan we deze opsplitsen in 5 kleinere categorieën.

De verschillende vormen van human augmentation

1. Bionics and Prosthetics (Prothese en Bionische ledematen/inplantaten)

Prostheses en biotische lichaamsdelen worden reeds gebruikt in het hedendaags leven. Zoals u waarschijnlijk wel weet worden deze gebruikt om bijvoorbeeld een verloren been of arm kunstmatig te vervangen. Deze worden dan aangesloten als het waren aan de resterende zenuwuiteinde en men wordt dan aangeleerd om deze ledematen te gebruiken aan de hand van hun zenuw invoer. In verdere stadia is men ook aan het werken aan het controleren van prothese aan de hand van het uitlezen van brein signalen die men rechtstreeks uit je brein kunnen op vangen aan de hand van sensoren of in een verdere stap aan de hand van een implantaat. Meer hierover in de volgende categorie.

Een bionische implantaat is een soort minicomputertje met microprocessoren. Deze bionische implantaten worden bijvoorbeeld in een oorlel ingebracht om gehoor te herstellen van beschadigde of ontbrekende haarcellen in je oor. Deze zorgen er namelijk voor dat de sensatie van geluid door komt als deze gestimuleerd worden. Men is er ook reeds in geslaagd om netvlies van een oog na te bootsen en deze gaf een vergelijkend beeld met bepaalde dieren waarvan men het zicht heeft kunnen uitlezen en testen.

Het gaat hem hier niet specifiek over het verbeteren van de menselijke capaciteiten, maar allereerst gaat het er over verloren mogelijkheden en bewegingen vrijheden terug te geven of herstellen.

Er zal hoogstwaarschijnlijk wel een punt komen in de evolutie van deze technologie dat het mogelijk wordt dat deze technologie in staat is om menselijke eigenschappen te overschrijden en te verbeteren of om extra toepassingen en vaardigheden te kunnen verkrijgen. Maar van super ogen waarmee je kan inzoomen als een camera of super sonische kunnen horen zal nog niet voor vandaag of morgen zijn.

Wij zijn helaas nog lang niet zover tot op het punt waar iemand zijn menselijke ledenmaat zou willen amputeren in ruil voor zijn biotische tegenhanger. Er wordt voorspeld dat in de toekomst mensen hun lichaam meer zullen aanzien als een upgrade baar systeem zoals een telefoon of computer. Waar bij men voor een prijsje en een ingreep zich nieuwe delen en vaardigheden zou kunnen aankopen en upgraden.

Alternatief zijn er de robotische exoskelet of exoskeleton. Dit is eigenlijk een technologie afgekeken van de natuur. Het betekend namelijk een “uitwendig skelet”. Het is een soort skelet of schelp die je langs buitenaf beschermd en ondersteund voor het zachte vlees en belangrijke organen die vanbinnen zitten. Dus niet zoals bij mensen die een “endoskelet” hebben, dit betekent dat het skelet vanbinnen zit. Een schildpad bij voorbeeld is een speciaal geval deze heeft beide een interne botten structuur en een hard schild om zich te beschermen en alles op zijn plaats te houden. Je vindt dit soort uitwendige skeletten ook bij andere insecten en dieren terug, denk dan maar aan sprinkhanen, krabben, kreeften, slakken, …

Deze technologie wordt eveneens al gebruikt in de maatschappij in bepaalde sectoren. Maar tegenoverstaande van wat we net gezien hebben bij de bionische protheses is het hier niet de bedoeling om ledenmaten of delen te vervangen. Maar eerder een soort van robot skelet rond de mens heen te bouwen en op die manier de persoon te voorzien van meer kracht of het lichter maken om zaken op te hebben of te dragen. Ook kunnen deze voor uithouding gebruikt worden. Er zijn zelf al toepassingen die verlamde mensen terug hebben kunnen laten kunnen stappen met behulp van exoskeletons.

Maar ook buiten de medische wereld is dit een zeer nuttige technologie. Denk ook maar even aan industriële toepassingen zoals bijvoorbeeld het helpen bij heffen van zware dozen in een warenhuis. Zelfs op militaire vlak, als men een soldaat meer kan laten dragen of zijn uitrusting minder belastend kan maken en hem sneller en efficiënter kan doen verplaatsen zonder extra energie te motten gebruiken of vermoeid te worden.

Het ultieme militaire exoskelet is uiteraard een volledig bepantserde robot super pak dat bestand is tegen geschut en alle nodige snufjes heeft zoals we dat kennen van de film “Iron Man”. Dit is niet ondenkbaar Maar zal zeker nog niet voor morgen zijn.

Met deze technologieën samen kunnen we al zoveel bereiken. Hier wordt ook intensief aan gewerkt en ontwikkeld. We Kunnen mensen al helpen met hun zicht en gehoor herstellen en uiteindelijk een punt zetten achter fysieke handicappen met alle aanpassingen die we kunnen maken en voorzien. Wij kunnen dus ook extra kracht of snelheid en uithouding halen uit deze uitvindingen. Het kan werk lichter en gemakkelijker maken of alleszins minder belastend.

Maar wat als het uiteindelijk zo interessant wordt met al deze bionische toepassingen? Zou de mensheid uiteindelijk bionische ledematen verkiezen boven de natuurlijke menselijke?

Gaan we ooit de brug tussen mens en machine gelijk kunnen trekken? En zo vlot kunnen communiceren en omgaan alsof het een deel van ons zelf is? Want deze porthese blijven kunststoffen aanhangsels. Of gaan we uiteindelijk gevoel in deze protheses kunnen steken en vergeten dat het niet origineel het jouwe was? Het zal afwachten worden wat de toekomst brengt, misschien krijgen we wel een antwoord op al deze vragen, maar voor nu zullen we het met ons eigen lichaam moeten doen.

2. Brain-Computer Interfaces

Een brain-computer interface of brein computerinterface is een soort apparaatje dat al dan niet rechtstreeks geconnecteerd wordt met je brein. Op deze manier kan men brein signalen uitlezen en heb menselijk brein proberen te ontrafelen en al zijn geheimen bloot te leggen.

Via deze manier zou het mogelijk zijn bepaalde beschadigde delen te repareren of te omzeilen en andere functies zonder storing verder te laten werken. Deze kunnen verlammingen omzeilen door rechtstreeks met de spieren te praten of gehoor en zicht terug te krijgen. Maar dit werkt eveneens in de tegenover gestelde richting. Met namen dat jouw brein zo zou kunnen uitgelezen worden dat jij andere dingen zou kunnen besturen enkel en alleen met jouw brein en je gedachten. Je zou dus bijvoorbeeld een bionische arm kunnen besturen.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ee/Reality_check_ESA384313.jpg/220px-Reality_check_ESA384313.jpg

We kunnen namelijk reeds gedetailleerd genoeg hersengolven lezen om te kunnen zeggen dat je aan een bepaald woord of gevoelen aan het denken bent of een bepaalde beweging in gedachten hebt.

Als dit verder evolueert kan dit eveneens een grote evolutie brengen voor virtual reality (virtuele realiteit) dit is een technologie die jouw sensaties beïnvloeden om te simuleren dat de gebruiker zich in een andere virtuele of denkbeeldige wereld bevind. Het doet dit door middel van geluid en een speciale bril waardoor het lijkt dat je ergens anders bent. In deze wereld kan je ook werkelijk rondkijken net zoals in het echt en tot in de beperkte maten interacties hebben met de omgeving.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7b/MediatedReality_on_iPhone2009_07_13_21_33_39.jpg/260px-MediatedReality_on_iPhone2009_07_13_21_33_39.jpg

Maar ook in AR(augmented reality) of Toegevoegde realiteit(TR) kan dit een grote spring voorwaarts zijn. Augmented reality is een technologie waarin men in een live beeld van de werkelijkheid elementen gaat toevoegen aan de hand van een computer. Zo kan men bijvoorbeeld als je door de camera van je telefoon kijkt een pokemon zien rond lopen vlak voor je heen. Ben je even de weg kwijt? Geen probleem kijk even rond en zie de wegen beschrijving van je gps zo op de banen liggen met straatnamen en al erbij. Of ga je op vakantie en wil je wat meer weten over een plaats of gebouw, haal je telefoon erbij en zie de tekst en informatie er gewoon naast verschijnen.

Maar Met de innovatie van goede brain-computers zal dan alles rechtsreeks in je hersenen kunnen sturen of rechtstreeks een overlapping met extra informatie op je gezichtsveld tonen, geen domme telefoon meer nodig. Wat dacht je van overal muziek luisteren? Muziek die alleen jij zal horen en dus niemand zal storen waar en wanneer je maar wil? Zelfs telefoongesprekken zouden rechtstreeks als stemmen in je brein kunnen gestuurd worden of informatie delen dat de andere net even opgezocht heeft tijdens jullie conversatie aan het houden waren. Misschien wil je even iets delen waar naar je aan het kijken bent? Waarom niet jouw visueel perspectief delen met hem? Je zou dus letterlijk kunnen meekijken met zijn ogen.

Ook zullen we gebruik kunnen maken van supersnelle interactie met de technologie door de besturing via het brein. Toegang tot het internet zal dan ook mogelijk worden gemakkelijk en snel dingen op te zoeken. Maar zou het dan ook wel een goed idee zijn om toegang tot het internet te krijgen? Gaan we hierdoor bijleren door het grote aanbod kennis of zullen we dommer en luier worden “want we hebben toch alles altijd bij de hand”. Mensen zijn nu al heel de dag door op hun gsm bezig, wat zou dit dan geven? Zullen mensen nog instaat zijn om normaal sociaal te communiceren met elkaar, zullen we nog maar afwezig rondlopen of net meer sociaal contact leggen doordat we niet heel de tijd naar de grond aan het staren zijn? Zal onze afhankelijkheid van groeien of gaan we net afstand kunnen nemen van onze dagelijkse elektronica?

http://assets.amuniversal.com/dbeb8c90d21601344c82005056a9545d3. Neurotechnologie

Image result for Neurotechnology

Neurale technologie is eigenlijk alles wat te maken heeft met het menselijk brein. Het gaat hier over het begrijpen van het menselijke brein wat zoals je jezelf wel kan inbeelden een zeer complexe taak is. Hoe mensen hun bewust zijn en gedachten werken. Deze technologie is mede ontworpen voor het repareren en verbeteren van brein functionaliteit. Hoewel er over deze categorie het minst geweten van is, omdat men nog zoveel moet leren over de werking van het menselijk brein. Het zit als het waren nog in zijn baby schoentjes om het in perspectief te zetten.

Dit speelt eveneens in op alle argumentaties op het brein. Men is aan het experimenteren om uit te zoeken hoe het brein informatie verzendt en deze erna weer opslaat. Als men dit kan uit zoeken is het mogelijk om eventuele geheugen schaden te herstellen. Misschien zelfs gewoonweg verhelpen, gedaan met alzheimer eventueel? Men zou dode of beschadigde cellen kunnen vervangen of daar een omleiding in maken dat deze niet of minderwerkende cellen geen negatief effect kan hebben.

Maar wat als men dit allemaal heeft uit gedokterd zou men gewoon weg geheugen toe te voegen, uiteraard met behulp van een of andere aanpassing. .Je kan het een beetje vergelijken met een usb in je hoofd te steken. Stel u eens voor dat je niets nog vergeet van wat je ooit gezien hebt gehoord of gelezen hebt. Maar hier is nog niet veel rond bekend en is nog veel werk aan. Dus stel je hoop maar niet te hoog en houd die vakantiefoto’s maar bij en gooi de boeken niet weg. De vraag blijkt natuurlijk hoe het brein daarmee overweg zal kunnen. En wat de gevolgen zullen zijn.

Maar wat als we niet wille knoeien met ons lichaam? als ik geen implantanten en operaties wil. Is er voor mij dan ook een alternatief? Ja, die is er! Daarvoor vind je hopelijk hieronder een oplossing.

4. Nootropics

https://assets3.thrillist.com/v1/image/1271892/size/tmg-article_default_mobile.jpg

Als we in plaats van met elektronische implantaten in ons brein te gaan knoeien en experimenteren het eens de farmaceutische optie proberen. Met een pil? Een smart drug.

 

Noötropische drugs of supplementen zijn een soort pil of supplement dat prestatievermogend of stimulerend werkt. Deze kunnen hun effect uiten in een beter geheugen om gegevens beter en sneller te verwerken en onthouden. Ook als extra creativitied of motivatie en concentratie verhogend kunnen deze middelen zich uiten. Deze pil zou je meer duidelijkheid en klaarheid in je denken kunnen voortbrengen. Je probleemoplossend denken en redeneren zou dus ook een verbeterde prestatie moeten leveren.

Het word vaak afgebeeld als de pil (Nootropics) om jouw echte brein te ontsluitelen.

Maar is dit allemaal wel gezond? Kan je brein hiermee overweg of zijn de neven effecten de prijs niet waard? Heeft deze pil echt zo een groot effect of is het even waardevol als een dagelijkse brein oefening? Het blijft knoeien moet je chemische samenstelling van je brein dus er zit zeker gevaar in indien het niet word gecontroleerd. Sommige zweren er voor en andere zijn er tegen.

Image result for Gene Editing

5. Gene Editing

En dan laatste maar zeker niet minst interessante: genetische manipulatie.

In plaats van ons te willen upgraden met trombotische ledematen of stukken computers in onze hersenen of ons te veranderen aan de hand van pillen. Waarom kunnen we ons als mens zelf niet veranderen? En voilà zogezegd zo gedaan. In (gene editing) genetische manipulatie of genetische technologie gaat men aan de slag met het aanpassen van de genetische structuur van de mens. Men gaat daarin een aanpassing maken in de vier bouwstenen waarvan ons DNA bestaat. Ook in voeding kan dit toegepast worden. Op deze manier heeft men de mogelijkheid om groenten sneller te laten groeien en helpen beter te overleven. Maar eveneens het maken van super voedsel en het eten veel gezonder en voedzamer maken.

Zoals gewoonlijk en net zoals vermeld in bovenstaande categorieën dient deze technologie in eerste instantie als hulp en als geneesmiddel of als verhelpen van ziektes of defecten in de menselijke opbouw volledig kunnen weg werken. We kunnen korte metten maken met ziektes of allergieën. Je kan het nog zotter maken bedenk maar eens de mogelijkheden als we onze eigen DNA-structuur zouden kunnen aanpassen en bijvoorbeeld eigenschappen van dieren kunnen overnemen? Ik denk dan direct aan beter ogen of nacht visie tot betere ogen die een mier van op meters afstand kunnen zien zoals die van een arend enzovoort.

Eventueel zou je als ouder later kunnen kiezen welke haar en oogkleur je kindje krijgt of het een jongen of meisje, kortom je kan bijna je eigen kind samenstellen.

Het gevaar hierbij is dat de kans groot is dat we fouten maken. En zonder een simpele veilige manier om te testen is dit een zeer risico vol gebeuren. Men kan fout reageren en het lichaam kan afbreken of andere ziektes of handicappen ervaren. Men weet ook nog niet goed hoe dit gaat reageren in verdere generaties van natuurlijke voortplanting.

En zo zijn er nog verschillende kleine factoren die nog een mysterie zijn … bijvoorbeeld door de beïnvloeding van het voedsel en de groenten zou er dan super onkruid groeien die bestand is tegen de pesticide ? Hoe dan ook kan human augmentations de mensheid in grote maten helpen, jammer dat de vooruitgang er in niet zo makkelijk is. Ik sta in ieder geval te popelen wat de toekomst met zich meebrengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.