Hacken, maar dan legaal: Ethical hacking

Je verdiepen in één van je interesses of hobby’s kan je later een job opleveren waar je jezelf volop voor inzet. Dat bewijst Inti. Een 21-jarige ethisch hacker uit België die al veel kwetsbaarheden heeft ontdekt voor verschillende multinationals.

De man achter de aangepaste Trump Tweet

We hebben het vandaag over Inti De Ceukelaire, een 21 jarige Belgische (ethisch) hacker. De naam zegt je misschien niet zo veel, maar hij is diegene die maandag een Twitterbericht van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump aanpaste. Hij deed dit bij een bericht van 2012, hier stond een URL in vermeld die niet meer in gebruik was. Inti kocht deze domeinnaam op voor 10 euro en stuurde zo het verkeer door naar een door hem gemaakt Youtubefilmpje.

Vroege start

Als hacker begon hij al op een jonge leeftijd van amper 8 jaar. Op die leeftijd kon hij al de parameters van Ketnet Kick aanpassen maar daar stopte het niet. Integendeel, dit was voor Inti nog maar het begin. Op zijn 15e hackte hij de update van zijn PlayStation en dat was het eigenlijke begin van alles.

Aangezien hij al behoorlijk wat ervaring had, ging hij de uitdaging van Google aan om fouten te vinden in hun beveiligingssysteem. Hier heeft hij dan ook een lek gevonden waarvoor hij 100 dollar ontving. Toen hij zich nog verder ging verdiepen in de code achter de website vond hij maar liefst 11 lekken waarvoor hij 1 200 dollar kreeg. Dit alles deed hij al op de jonge leeftijd van 16 jaar.

Bekend bij de multinationals

Hij beseft dat dit genoeg opbrengt om ervan te kunnen leven maar hij ziet het als een hobby en geen bron van inkomsten. Soms verdient hij 10.000 euro maar soms is het maanden stil. Hij richt zich momenteel op grote spelers zoals Google, Facebook, Uber, Airbnb,… Zo doet Inti het niet voor het geld maar vooral voor de eer die hij krijgt van de multinationals. Bij Google hangt hij al aan de hall of fame en ook bij Facebook is hij heel gekend door aan te tonen dat de privégesprekken eigenlijk niet zo goed beveiligd zijn voor de buitenwereld. Begin deze maand heeft hij ook via een lek op Facebook de privénummers van ministers zoals Jan Jambon te pakken gekregen.

Niet alles legaal

Bijna alles wat Inti doet is illegaal en hiermee loopt hij het risico om zo’n 24.000 euro boete en een maximum celstraf van 2 jaar op te lopen. Momenteel is hij opgenomen bij het ethische hackerscollectief HackerOne waar hij professioneel kan bezig zijn met hacken. Hier staat hij op de 27 ste plaats in hun rangschikking wat een mooie prestatie is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.