Hoe bescherm je jezelf tegen computer gijzeling?

Dat het internet heel wat gevaren met zich mee kan brengen is de dag van vandaag geen nieuwtje meer, maar de manieren waarop dit gebeurt wel. Cybercriminelen gebruiken steeds nieuwe manieren om mensen op te lichten. Hoe kan je jezelf hier nu tegen beschermen?

Uit cijfers die de bankenfederatie Febelfin heeft vrijgegeven blijkt dat sinds 2015 het aantal slachtoffer van fraude via internetbankieren fors gestegen is. Virussen, spyware en phishing zijn alom de meest bekende bedreigingen van het internet. Nu is er een relatief nieuwe bedreiging ontstaan die jou en je computer ernstige schade kan toedienen. Deze nieuwe bedreiging schuilt onder de naam ‘ransomware’. Dit zorgt ervoor dat verschillende bestanden of in het ergste geval je gehele computer geblokkeerd wordt. Veel experts hebben tevens aangegeven dat dit ‘the next big thing’ is op het vlak van cybersecurity.

Digitale chantage

Ransomware kan gezien worden als de virtuele versie van klassieke chantagepraktijken. Opeens blijken verschillende bestanden versleuteld te zijn of kan je jezelf geen toegang meer tot je computer verschaffen. Daarna krijg je een bericht waarin je verzocht wordt een bepaalde som geld te betalen. Na het uiteindelijke betalen van dit bedrag wordt alles in principe teruggezet naar de originele staat. Dat belooft men althans, maar wat velen niet weten is dat het virus actief blijft op je computer zodat hetzelfde probleem zich in de toekomst zal herhalen.

Wat maakt je kwetsbaar?

Computers raken voornamelijk besmet met ransomware door onverstandig surfgedrag, door links en e-mailberichten te openen van vervalste afzenders of door het downloaden van bestanden afkomstig van twijfelachtige websites. Het is namelijk van uiterst belang dat bedrijven hun werknemers bewust maken van de mogelijke gevaren.

Hoe jezelf nu beschermen?

Je kan verschillende dingen doen om jezelf te beschermen. Een eerste bron om je te informeren is de website van safeonweb raadplegen. Dit is een beveiliginsplatform waarop je verschillende video’s vind met zeer nuttige tips. Ook de website ‘No More Ransom’ is zeker nuttig om eens te bezoeken. ‘No More Ransom’ is een initiatief dat op poten gezet is door het Team High Crime van de Nederlandse politie, Europols European Cybercrime Centre met de hulp van twee cybersecurity specialisten. Hierop zijn heel wat preventieadviezen en technische maatregelen beschikbaar waarmee je zelf aan de slag kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.