Wat is er gebeurd met Internet Explorer?

Iedereen kent hem wel, de vriend die niemand echt mag, de persoon die altijd onuitgenodigd naar feestjes komt en de persoon die eigenlijk in niets goed is, deze persoon is Internet Explorer.

De meeste mensen kennen wel het verhaal van Internet Explorer. Startte als een van de eerste webbrowsers, groeide uit tot de populairste en begon dan aan zijn neergang totdat zelfs Microsoft de browser liet vallen. Hoe komt het dat Internet Explorer wordt gezien als een van de slechtste browser, en hoe zit het met zijn reïncarnatie: Microsoft Edge.

Eerst een beetje geschiedenis

Internet Explorer werd door Microsoft voor het eerst uitgegeven in 1995. Het werd een van de meest gebruikte web browsers met een piek van rond de 95% in 2002 en 2003. Daarna begon de populariteit van Internet Explorer alsmaar te dalen, dit kwam vooral door de releases van Mozilla Firefox (2004) en Google Chrome (2008). Hoewel Internet Explorer nog steeds de populairste was moest het veel van zijn marktaandeel afstaan aan Firefox en Google Chrome. In 2010 was het de eerste keer dat het marktaandeel van Internet Explorer onder de 50% daalde. Uiteindelijk werd Internet Explorer in 2012 ingehaald door Google Chrome. Dit is hoe de verspreiding van het marktaandeel eruitziet in maart 2017 over de hele wereld.

Cijfers België:

Cijfers wereldwijd:

Marktaandeel van de verschillende webbrowsers wereldwijd ©StatCounterGlobalStats

In 2015, met de release van Windows 10 werd Internet Explorer vervangen door Microsoft Edge als de default browser in Windows. Microsoft Edge doet het nog slechter dan zijn voorganger op de markt. Voor windows 10 was er met de release een piek van 20% voor Microsoft Edge. De browser krijgt ook veel kritiek door het slechte design en gebrek aan gebruiksgemak. Qua performance zou Microsoft Edge wel veel beter zijn dan zijn voorganger. In sommige gevallen was Edge zelfs sneller dan Chrome en Firefox.

Edge: gedoemd om te falen?

Was Microsoft Edge al van in het begin gedoemd om te falen dankzij de slechte reputatie van Internet Explorer? Hoogstwaarschijnlijk wel, zelfs al was Edge sneller en gebruiksvriendelijker geweest dan andere browsers. De concurrentie was gewoon te sterk. Internet Explorer verkreeg zijn populariteit toen er nog niet veel concurrentie was op de markt. Ook had het altijd een groot voordeel doordat het de default browser van Windows was. Toen Edge op de markt kwam was het zijn van de default browser geen groot voordeel meer en waren er tal van concurrenten. Maar hoe komt het dat Internet Explorer het  beter doet dan Edge, zelfs met de gratis upgrade van Windows 10.

Dit komt waarschijnlijk omdat veel mensen nog steeds oudere versies van Windows gebruiken, zeker in bedrijven wordt er niet direct geüpgraded naar een nieuwere versie. Het zal dan ook kunnen dat Internet Explorer nog lang een groot marktaandeel blijft behouden. Maar zien we ooit de grote terugkeer van Internet Explorer? De kans is bijna onmogelijk.

 

Als Microsoft Edge blijft ondersteunen kan het zijn dat hun marktaandeel binnen een paar jaar zal stijgen. Maar om zwaargewichten als Chrome of Firefox van de troon te stoten is zo goed als onmogelijk.

Als je zelf de statistieken en data wil zien over webbrowsers, operating systems en andere zaken is StatCounter Global Stats zeker een aanrader. Als je meer wil weten over browser wars kan je hier ook veel over terugvinden op het internet.

One thought on “Wat is er gebeurd met Internet Explorer?”

  1. daniel says:

    zoeken op internet woorden in het engels of amerikaans krijg je dan de dingen die niet overeen komen met u zoekopdracht
    ik heb de indruk dat internet op gebied van zoeken gelijk waar op welke zoekrobot ook vroeger beter was dan nu. nu zoek je iets maar google en de rest schijnt niet te begrijpen wat je zoekt en dat is erg vervelend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.