Waarom hebben we meer vrouwen nodig in Big Data?

De voorbije jaren zijn meer en meer bedrijven zich aan het focussen op het gebruik van Big Data en Business Analytics. Hierbij komt de groeiende vraag naar een meer gediversifieerd personeelsbestand sterk naar boven, vooral in de IT-sector. Volgens data uit de V.S. wordt slechts 25% van de STEM beroepen ingevuld door vrouwen.

Onderzoek

Een onderzoek, uitgevoerd door McKinsey, beweert dat er tegen 2018 een tekort van 140.000 tot 190.000 aan geschoolde Data experts zal zijn. Dit komt doordat er meer jobs gecreëerd worden, dan dat er mensen met de juiste skills zijn om deze te kunnen invullen. Praktisch gezien betekent dit ook dat meer vrouwen Data gerelateerde opleidingen moeten volgen zodat het personeelstekort binnen de sector zo snel mogelijk wegwerkt kan worden.

In het verleden raadde men de studiekeuze voor vrouwen af omdat men dacht dat vrouwen op vlak van Data minder competent zouden zijn. Het tegendeel is echter uit wetenschappelijk onderzoek gebleken. Het toont aan dat vrouwen op cognitief vlak en op vlak van geheugen niet zo veel verschillen van mannen. Het is zelfs zo dat vrouwen beter scoren in het verwerken van informatie. Het vrouwelijk brein is beter doorbloed waardoor zij emotioneel intelligenter zijn. Alhoewel het vrouwelijk brein kleiner is dan het mannelijk brein blijkt dat de grootte niet veel belang heeft omdat de vrouwelijke hersenen efficiënter werken. Hun neuronen kunnen complexe opdrachten uitvoeren door minder energie en minder hersencellen te gebruiken. Dit kan zeker geen argument zijn om vrouwen de weg naar Data te ontzeggen.

Technologie: interessant voor iedereenBig data women

 

Meisjes vinden over het algemeen wel dat technologie meer iets is voor jongens. Zowel ouders als leraren moedigen meisjes meer aan om traditionele beroepen te kiezen zoals bv. in de gezondheidszorg. Onderwijs speelt een grote rol in de bepaling van de studiekeuze. Direct marketing voor Data-studies is nodig in het belang van de sector.  Vanuit de bedrijfswereld zou men succesvolle vrouwelijke werknemers in contact kunnen brengen met jonge scholieren zodat de vooroordelen omtrent de ICT-wereld doorbroken worden.

Wanneer vrouwen het job tekort invullen, krijgen we een gezonde mix op de werkvloer. Ook de job competitiviteit zal verhogen waardoor de kwaliteiten van de kandidaten stijgen. Dit leidt rechtstreeks tot innovatie binnen de data bedrijven. Wanneer bedrijven een vrouwonvriendelijk beleid voeren, zullen ze in de toekomst problemen ondervinden inzake invulling jobs. Onderwijs en bedrijf zullen de handen in elkaar moeten slaan om vrouwen voor data te laten kiezen.

Meisjes warm maken voor een carrière in Big Data is de boodschap!

One thought on “Waarom hebben we meer vrouwen nodig in Big Data?”

  1. Daniël Vandecasteele says:

    Data-analisten zijn broodnodig en het tekort zal in de toekomst zeker voelbaar zijn! Alle bedrijven zetten koers richting big data, maar specialisten in dit vakgebied zijn enorm gegeerd. Online marketeers scholen zich bij, maar is dat wel voldoende? https://www.allmailservices.be/nl/2016/12/de-troeven-van-data-driven-marketing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.