Wat schrikt vrouwen af om in de IT-sector te gaan?

Het is wel bekend dat de vrouw de dag van vandaag nog steeds niet goed vertegenwoordigd is in de IT-sector. Volgens de CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) is slechts 12,5% van alle IT-jobs ingenomen door vrouwen. Hierin moet dringend verandering komen. Dit zou de IT-sector enkel ten goede komen. Maar wat schrikt vrouwen nu af om in de IT-sector te werk te gaan?

Afschrikkende factoren

Het gezin of de persoonlijke voorkeur zouden geen doorslaggevende factoren zijn in het verhinderen van vrouwen om een opleiding of job binnen de IT-sector te kiezen. Naar verluidt zouden vrouwen het meest afgeschrikt worden door de beperkte zichtbaarheid van de verschillende IT-beroepen. Daarnaast zou het aantal opleidingsmogelijkheden in de IT-sector ook te beperkt zijn. De onduidelijke vereisten van voorkennis voor een job in IT zijn dikwijls ook een struikelblok. Vrouwen zijn er zich namelijk niet genoeg van bewust dat er de dag van vandaag een heel uitgebreide keuze is als het om IT-beroepen gaat. Met een diploma in de IT-sector heb je in deze tijd namelijk een heel mooie toekomst voor je open staan. Een toekomst met veel mogelijkheden.

Waarom dan wel voor een job in IT kiezen?Women in IT

De voornaamste redenen voor vrouwen om wel een job in de IT te kiezen zijn de soepele werkuren, vertrouwdheid met de job en de arbeidsvoorwaarden.  Maar eveneens speelt de inhoud van de job een belangrijke rol. Een ICT-job zit namelijk boordevol uitdagingen die om genoeg creativiteit vragen. Ook moet je permanent blijven bijleren wanneer je een job beoefent in de sector waardoor je steeds bekwamer wordt.

Aanmoedigen

Om te beginnen moeten de verschillende mogelijkheden en beroepen beter worden geprofileerd zodat er makkelijker een onderscheid tussen te maken is. Ook de verscheidenheid aan studiemogelijkheden binnen de IT moet beter in kaart worden gebracht. Daardoor wordt het makkelijker om een bepaalde opleiding te kiezen. Op deze manier zouden vrouwen beter kunnen zien hoe breed de mogelijkheden zijn zowel op studiegebied als op het gebied van jobs. Zo zouden ook de sensibiliseringscampagnes gerichter moeten worden aangepakt zodat jongeren en vrouwen het standaardbeeld van een IT-job vergeten. Enkel door te laten zien dat een IT-job meer is dan enkel programmeren kunnen we het taboe van vrouwen binnen de IT-sector wegwerken.

Het is dus belangrijk dat vrouwen zich er meer van bewust worden dat een job in IT een mogelijkheid is. Meer vrouwelijke collega’s zou de IT sector zeker ten goede komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.