Word zelf een rolmodel!

Als kind heb je veel dromen en natuurlijk ook helden want zo wil je later ook worden. Naarmate je opgroeit en volwassen wordt, krijgen die dromen meer concrete vorm en vervellen helden dan tot rolmodellen.

Rolmodellen zijn pioniers

Die rolmodellen kan je ook bekijken als de “pioniers” en de eerste “early adopters” uit wat men de wet van spreiding van innovatie noemt. Pas als er voldoende “early adopters” hebt, krijg je een doorbraak met een reeks volgelingen zodat het een succes wordt.

Bij het grote publiek is bv Carly Fiorina (ex-topvrouw van HP, nu politica) bekend, maar ook zijn  Marissa Mayer (CEO van Yahoo!), Virginia Rometty (CEO van IBM), Meg Whitman (CEO bij HP en voordien CEO van eBay) nu absolute toppers in de IT-wereld. Dichter bij huis leidt Dominique Leroy Proximus, het vroegere Belgacom.

 Marissa Mayer| CEO Yahoo

Marissa Mayer| CEO Yahoo

Om die vrouwelijke ICT rolmodellen nog zichtbaarder te maken zijn er diverse verkiezingen zoals ICT woman of the year of Young ICT Lady of the year.

Daarnaast zijn er organisaties zoals European Centre for Women and Technology of Women in Technology   die een netwerk van vrouwen in de IT-sector vormen en ook regelmatig events organiseren. Een andere inspirerende organisatie op gebied van vrouwen en technologie is het Anita Borg Institute  .

Er zijn ook minder serieuze “voorbeelden” dan uit de bedrijfswereld en de wereld van de wetenschap. Zo zijn er ook alternatieve rolmodellen te vinden via film of tv-reeksen. Wie kent bv Chloe O’Brian, de Senior Data Analyste voor CTU-Los Angeles uit “24” of de wetenschapster Cosima uit “Orphan Black”? Bij heel wat jongeren heeft “The big Bang Theory” succes met zijn mix van stereotypen, humor en wetenschap.

Er zijn echt wel vrouwelijke rolmodellen voor Science & Technology, maar de status van een Steve Jobs hebben ze helaas nog niet kunnen bereiken. Wie gaat de uitdaging aan ?!

Twijfel niet om eens naar één van de infodagen te komen van Informatiemanagement  op zaterdag 27 juni of woensdag 2 september. Je kan er rustig praten met de docenten én studenten om zo de opleiding ten volle te ontdekken.

Geschreven door Luc Caenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.